Stilul minimalist în designul interior

whatsapp
Suna E-mail

Liniile curate, monocromatice și principiul „mai puțin înseamnă mai mult” sunt câteva dintre elementele care îți vin în minte atunci când te gândești la stilul minimalist în designul interior. Adesea, este imposibil să contești armonia și frumusețea formelor sau texturilor, atunci când observi un interior minimalist.

Cu toate acestea, crearea unui design minimalist implică atenție și presupune mai mult decât  alegerea câtorva piese de mobilier pentru un fundal alb, care poate lăsa un spațiu senzațional de rece, rar și lipsit de viață.

Designul interior minimalist se referă, de cele mai multe ori, la un traseu infailibil în crearea unui interior cald, nuanțat și primitor. Îți garantează că se merită investiția și că designul creat va rămâne mereu la modă datorită abordărilor practice, bine gândite.

Ce este stilul minimalist în designul interior?

ce este stilul minimalist in design interior
Sursa: Freepik.com

Majoritatea oamenilor sunt astăzi familiarizați cu conceptul de minimalism, care vizează faptul că obiectele de design interior vor reveni la forma și funcția lor de bază. Abordarea poate fi aplicată în orice domeniu, de la artă și stiluri de viață la arhitectură și design interior.

Designul interior minimalist este foarte asemănător cu designul interior modern și se referă la utilizarea elementelor esențiale simple pentru a crea un spațiu simplu și deschis. Se caracterizează prin:

  • Simplitate;
  • linii curate;
  • paletă monocromatică cu o culoare utilizată ca accent. 

De obicei combină un plan deschis, lumină abundentă și mobilier funcțional și se concentrează pe forma, culoarea și textura a unor elemente de design esențiale.

De ce optează oamenii pentru un interior minimalist?

motivele pentru care oamenii aleg designul minimalist
Sursa: Freepik.com

Cercetările recente au arătat că o casă dezordonată și neîngrijită poate provoca niveluri ridicate de stres, reușind chiar să te îmbolnăvească. Datorită simplității și luminozității sale, ai posibilitatea să-ți găsești zenul într-o casă amenajată în stil minimalist. Pe lângă acest lucru, interiorul minimalist mai are următoarele beneficii:

  • Deoarece ai nevoie de puține lucruri, un interior minimalist este relativ accesibil (asta dacă nu alegeți obiecte de mobilier sau de decor create de designeri, care costă câteva mii de euro).
  • Camerele sunt ușor de curățat.
  • Unele piese de mobilier pot fi achiziționate gata asamblate.
  • Culorile curate și simple accentuează senzația de libertate și spațiu lărgit.

Culorile specifice designului minimalist

culorile în designul minimalist
Sursa: Freepik.com

De la o oază de relaxare creată într-un dormitor minimalist până la spațiile pentru petrecerea timpului liber, încearcă să optezi pentru un trio de nuanțe pentru fiecare cameră, care se pot combina armonios.

Prin alegerea unei palete concise, vei putea aplica o abordare corectă în ceea ce privește crearea unei case minimaliste moderne și bine nuanțate, bazată pe culori neutre, cu care se lucrează ușor (alb, gri, negru, roz pal, bej, crom, etc).

Texturi variate pentru stilul minimalist

include texturi diferite în stilul minimalist
Sursa: Freepik.com

Stilul de design minimalist nu trebuie să fie monoton și plictisitor. În mod tradițional, principiile de design minimalist prezintă o paletă de culori serioase. Cu toate acestea, poți utiliza o varietate de materiale (lemn, sticlă, ceramică, bumbac, metal) pentru a adăuga un plus de valoare spațiului. 

Fie că optezi pentru mobilier dintr-un anumit lemn, fie că incluzi balustrade de sticlă și obiecte de decor metalice, interiorul tău va fi pus în evidență de multitudinea de texturi.

Stilul minimalist se referă la complementaritatea formei și funcției, care poate fi realizată cu ușurință cu un obiect funcțional pentru casă caracterizat de o textură bogată.

Accente care aduc în prim-plan caracteristicile stilului minimalist

accentueaza designul cu detalii pline de culoare
Sursa: Freepik.com

Amestecați un decor neutru (gri, negru sau bej) cu un element într-o culoare contrastantă, cum ar fi o operă de artă, o piesă de mobilier într-o culoare puternic saturată sau alte elemente care să accentueze atmosfera generală a interiorului.

Un element de accent are rolul de surpriză într-o cameră minimalistă. Este mai degrabă o modalitate minunată de a atrage atenția asupra unui lucru mai special decât să te pierzi într-o mulțime de elemente similare.

Piese de mobilier caracterizate de simplitate și eleganță

piese de mobilier minimaliste
Sursa: Freepik.com

Ținând cont că pe piață există o gamă variată de elemente de mobilier, cu siguranță vei avea de unde să alegi. Ideea fundamentală în minimalism constă în alegerea unor piese puține și cu adevărat simple. Astfel, ai posibilitatea de a include alte elemente (obiecte de artă, elemente de decor, etc) care să ocupe locul central.

Dacă întâmpini dificultăți, îți recomandăm să găsești o piesă de mobilier remarcabilă pe care să o lași să atragă atenția. Designul minimalist, în esență, implică construirea unei povești în jurul acesteia cu lămpi, plante și obiecte de artă.

A spune da culorii nu înseamnă automat că atragi haosul în universul tău minimalist. Este necesară păstrarea principiilor formei și funcționalității, respectiv unei linii clare care să conecteze echilibrat toate structurile din cadrul camerei.

Priveliștea ca piesă centrală în designul minimalist

natura ca piesa centrala in designul minimalist
Sursa: Freepik.com

Dacă casa ta beneficiază de un cadru fenomenal, diminuează complexitatea designului interior și lasă punctul focal pe priveliște în toată splendoarea sa. 

Păstrează mobilierul elementar și elimină articolele pe care nu le utilizezi. Optează pentru una sau două plante de interior și câteva opere de artă complementare.

Iluminatul este esențial în stilul minimalist 

lumina este esențială în conceptul de minimalism
Sursa: Unsplash.com

Când vorbim de iluminat, lărgește-ți gama de opțiuni și nu te gând doar la un candelabru suspendat deasupra capului. Completează elementele de design simple cu aplice de perete din materiale metalice.

Culorile vor ieși în evidență, iar aplica poate face ca spațiul să pară mai înalt. Creează un interes suplimentar cu aplice cu braț oscilant sau joacă-te cu aplice în diferite forme și dimensiuni.

Poți include și candelabre minimaliste întrucât sunt simple și îndrăznețe, dar funcționale și decorative, eliminând uneori necesitatea unui decor suplimentar. Lămpile fanteziste cu becuri cu filament expuse și finisaje metalice vor accesoriza spațiul fără să-l copleșească.

Profită și de lumina naturală întrucât are foarte multe avantaje pentru organism. Poți permite luminii naturale să între  în casa ta alegând ferestre mari, balustrade de sticlă și uși glisante din sticlă.

Concluzii

Până la urmă, o casă ar trebui să fie privită ca un sanctuar unde poți să te relaxezi cu adevărat. Decorarea într-un stil minimalist o va face să pară mult mai luminoasă, mai primitoare și îi va oferi un aspect general elegant. Crearea unui mediu relaxant lipsit de dezordine este o modalitate excelentă de a garanta relaxarea.