Ce înseamnă amenajări interioare în stil scandinav?

whatsapp
Suna E-mail

În tendințe mai ales de când s-a declanșat pandemia de coronavirus (nu că înainte nu ar fi fost!), tot mai mulți români vor să-și aranjeze casele și chiar viețile după modelul nordicilor. Este de înțeles, având în vedere că nordicii și-au creat acasă adevărate oaze de confort, ideale pentru petrecerea timpului liber cu familia sau prietenii.

Dacă amenajările interioare simple și funcționale sunt tipice stilului de viață scandinav, românii au preluat acest design pentru a crea un spațiu optim (lipsit de excese) astfel încât să facă izolarea un pic mai suportabilă.

Stilul scandinav este caracteristic locuitorilor din nordul Europei: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. 

Istoria stilului scandinav

stilul scandinav este specific tarilor nordice
Sursa: Freepik.com

Deși cererea de amenajări scandinave este recentă pe meleagurile noastre mioritice, stilul scandinav a apărut cu ceva timp în urmă. Povestea a început cu Carl Larsson, un băiat născut în Stockholm, pe 28 mai 1853. Deși se trăgea dintr-o familie modestă, a avut dintotdeauna o  pasiune pentru frumos, pentru artă.

Larsson a urmat o academie de artă și a lucrat ca ilustrator pentru publicații. Cu toate acestea, a rămas un artist mediocru până la vârsta de 29 de ani. Când a întâlnit-o pe artista Karin Bergoo, viitoarea sa soție, a făcut o schimbare de la pictură în ulei la cea în acuarelă.

Mai mult decât atât, Carl Larsson și-a transformat casa într-un spațiu uimitor de creativ, prezentând viața de zi cu zi a familiei sale în tablouri. Totodată, soția sa a început să realizeze proiecte originale de design și de decorațiuni interioare.

Experiența lor artistică, modul în care aceștia au combinat diverse elemente de design interior și felul revoluționar în care și-au decorat casa reprezintă bazele stilului și designului scandinav de astăzi.

În ce constă conceptul scandinav de amenajare al locuinței?

caracteristici stil scandinav
Sursa: Freepik.com

Stilul scandinav este caracterizat de anotimpurile din nord, unde zilele de iarnă sunt foarte scurte. Acest lucru duce la necesitatea de a crea căldură și confort în acest mediu. Lemnul joacă un rol semnificativ în designul scandinav, fiind utilizat pentru podele, pereți, mobilier, corpuri de iluminat și accesorii. În plus, țesăturile naturale creează o atmosferă plăcută cu nuanțele lor deschise, în stilul scandinav.

Designul scandinav combină liniile curate și o estetică minimalistă cu măiestria tradițională și elementele multifuncționale. Acesta este un stil versatil, care oferă mult spațiu pentru auto-exprimare și contribuie la crearea interioarelor luminoase și aerisite.

Principalele trăsături ale stilului scandinav sunt: pereții în culori neutre; scări interioare simple, fără ornamente complicate; iluminare abundentă a încăperilor; decoruri simple (cum ar fi picturi, ilustrații sau borcane) și puține; Accente de oțel, alamă sau cupru; utilizarea materialelor naturale, etc.

  • Pereții interiori vopsiți în nuanțe neutre

in stilul scandinav, peretii sunt vopsiti in culori neutre
Sursa: Freepik.com

În țările din Europa de Nord, orice element care contribuie la sporirea luminii este binevenit. Pereții monocromatici, preponderent albi, ajută la evidențierea mobilierului, a tablourilor și a altor obiecte din decor. Griul și bejul deschis, precum și alte tonurile pastelate completează gama de posibilități în materie de vopsire a pereților. Totuși, atunci când este necesar să se creeze contraste, negrul nu poate fi ignorat.

Cu toate acestea, în camerele copiilor se pot utiliza culori intense, dar în așa fel încât să nu afecteze stilul general al locuinței.

  • Scări interioare simple, preferabil stil consolă

scări suspendate pentru mansardă
Sursa: Pexels.com

Modelele de scări interioare în stil scandinav sunt acele elemente care obligatoriu trebuie să se armonizeze cu restul amenajării. Adesea, la scările de influență scandinavă găsim linii drepte și forme minimaliste.

Dacă dorești o scară interioară în stil scandinav, poți alege un model cu trepte dreptunghiulare, dar o scară tip consolă este mai impresionantă. Scările în consolă, finisate cu ulei incolor natural sau lacuite într-o nuanță neutră, vor sublinia puternic designul modern.

O scară în consolă este autoportantă, adică nu are un suport evident, dar treptele sunt fixate prin anumite elemente ascunse într-un perete de rezistență. Din acest motiv, ai senzația că treptele scării plutesc în aer.

Există scări consolă care nu dispun de balustrade, singurul punct de siguranță fiind peretele de care sunt atașate. Cu toate acestea,pentru a spori nivelul de siguranță, marginile exterioare ale treptelor pot fi:

  • conectate la tavan cu ajutorul unor cabluri de oțel, tije metalice;
  • protejate de balustrade de sticlă.

Aceste elemente nu compromit conceptul inițial al unei scări de tip consolă, iar coborârea și urcarea vor fi lipsite de pericole. 

Scările de tip consolă sunt mai degrabă potrivite pentru persoanele tinere. Acolo unde locuiesc seniori sau copii, sunt recomandate scările standard în stil scandinav. În plus, sunt necesare și balustrade cu o înălțime minimă de 70-90 cm.

  • Iluminarea abundentă a spațiilor interioare

lumina un element cheie al stilului scandinav
Sursa: Pexels.com

Lumina naturală are un rol esențial în țările nordice. În timpul zilei, ferestrele și pereții din sticlă reprezintă elemente constructive ideale care permit luminii naturale să intre în casă și care sporesc senzația de spațiu, de libertate. Totuși, ai grijă ca lumina excesivă să nu degradeze mobilierul și celelalte elemente ale amenajării interioare.

În ceea ce privește iluminatul pe timpul nopții, optează pentru corpuri de iluminat care creează o atmosferă intimă și, în același timp, pune în evidență arhitectura locuinței. Alege o lampă sau un lampadar de podea cu forme simple și un candelabru scandinav de impact.

  • Folosirea unor materiale naturale în amenajarea locuinței în stil scandinav

materialele specifice stilului scandinav
Sursa: Pexels.com

La fel ca și podeaua, mobilierul cu linii drepte și elegante (de cele mai multe ori fără mânere) este de obicei din lemn și are un finisaj natural, perfect pentru a pune în valoare materia primă din care sunt realizate.

Confortul este întărit prin utilizarea de perne, covoare, pături și cuverturi de pat în țesături naturale voluminoase și călduroase. Ele sunt în general uni sau cu imprimeuri geometrice simple. Într-o casă amenajată în stil scandinav sunt prezente articole din lână, bumbac, in, piele și metal, precum și plante.

Cum să încorporezi tendința scandinavă în amenajarea interioară?

cum poti combina stilul scandinav cu alte designuri
Sursa: Pexels.com

Indiferent de ceea ce dictează tendințele de decorare ale momentului, materialele rezistente și elementele naturale nu se demodează niciodată.

Spațiile rustice, de exemplu, sunt ușor de adaptat stilului scandinav: trebuie doar să elimini excesul de obiecte inutile și să combini mobilierul din lemn natur cu unele obiecte contemporane.

O altă tendință des întâlnită este dată de așa-zisul stil industrial, inspirat de vechile mansarde americane, care poate fi armonizat cu decorul scandinav. În acest caz, utilizează scaune, fotolii și canapele cu linii minimaliste (de inspirație scandinavă), precum și câteva piese de tapiserie cu motive geometrice.

Concluzii

Designul scandinav a influențat arhitecții și designerii de interior timp de aproape un secol. Armonizând estetică minimalistă cu funcționalitatea și confortul, stilul scandinav rămâne unul dintre cele mai populare, versatile și atemporale stiluri de amenajări interioare.