5 Idei de amenajare pentru o baie mică

whatsapp
Suna E-mail

Băile mari sunt, de obicei, mai rar întâlnite în apartamentele de bloc, ci mai degrabă le găsim în vile sau case mai mari. De cele mai multe ori, băile mari au devenit un lux, în timp ce băile mici pot fi amenajate într-un mod comod și cochet.

Amenajarea unei băi mici poate să îi pună pe gânduri pe unii proprietari, care adesea se simt într-un impas atunci când vine vorba de organizarea unui spațiu mic. În cele mai multe cazuri, proprietarii își doresc să bifeze atât aspectul estetic al băii, dar și zona de organizare și funcționalitate. Pentru a decora o baie mică, proprietarii trebuie să facă cele mai bune alegeri, iar pentru acest lucru venim în întâmpinarea ta cu câteva soluții și idei.

Design-ul și stilul într-o baie mică

Este foarte important ca încă de la început, să hotărâm tipul de design al băii și elementele pe care le vom include. Se potrivește acesta cu restul decorului din casă? Avem deja un stil modern, clasic, retro, opulent sau poate mai modest și minimalist? 

Îți recomandăm să păstrezi aceeași notă și în ceea ce privește baia. Fiind vorba de un spațiu mic este important să alegi un stil potrivit pentru a crea iluzia de spațiu mai mare. 

Atunci când intri într-o baie, pereții și podeaua atrag atenția, pentru că ele ocupă suprafața cea mai întinsă. Pentru băile mici, specialiștii recomandă culori neutre ale plăcilor de faianță sau gresie pentru că acestea creează ideea de continuitate și impresia unui spațiu larg.

Printre trucurile de amenajare a unei băi mici, avem:

  • modul de instalare a obiectelor sanitare obișnuite;
  • alte sfaturi practice prin care o baie mică poate fi decorată cochet și funcțional. 

Cabinele de duș sunt foarte avantajoase pentru o baie mică. Mobilitatea pe care ți-o oferă cabina de duș este de neînlocuit. Descoperă în rândurile următoare, care sunt cele 5 idei de amenajare a unei băi mici:

1.Baia mică în stil modern

Baie Moderna
Sursa: Unsplash.com

Baia poate fi decorată într-un stil modern și simplu sau într-un stil modern și luxos. Pentru ambele variante, specialiștii de la ABC Ludens recomandă utilizarea culorilor deschise pentru gresie și faianță, în special albul, griul deschis, marmura. 

Elemente aurite de pe faianță sau gresie dau o notă de lux, însă ele trebuie adăugate într-o notă discretă fără să abuzăm de prea multe pigmente strălucitoare. Marmura este un material potrivit pentru băile mici, mai ales că are capacitatea de a  crea efectul de oglindire. Prin urmare, marmura reprezintă soluția indicată pentru ca un loc mic să pară spațios. Dacă dispui de un buget mai mic, o faianță lucioasă poate înlocui marmura.

Cabina de duș este foarte importantă pentru stilul modern al unei băi mai mici. O cabină din sticlă satinată poate oferi un aspect original și scump. La cabină de duș, poți adăuga opțiunea de hidromasaj împreună cu funcții de duș scurt sau lung și poți alege o gresie în interiorul cabinei care să aibă o aderență ridicată, dar care să se potrivească cu restul decorului din baie și cu nuanța podelei.

Într-o baie modernă, elementele de iluminat, oglinzile și alte detalii de decor sunt fundamentale. Prin urmare, poți opta să fii în ton cu moda, cu ultimele tendințe ale designului interior, amenajând baia în stilul modern.

2.Baia mică în stil clasic

Baie Clasica
Sursa: Unsplash.com

De cele mai multe ori, o baie clasică înseamnă să alegem culori omogene pentru faianță și podea, să construim designul băii într-un mod liniar (fără să includem prea multe elementele de decor). Pentru o baie mică amenajată în stil clasic, poți:

  • opta pentru culori precum bej sau crem;
  • eventual, poți alege o culoare închisă a gresiei și deschisă a faianței (tipul de combinație alb-negru, roșu-închis și alb sau maro închis și alb);. 

Adesea, într-o baie clasică, dimensiunile tuturor elementelor sunt simetrice și echilibrate. Se îndreaptă către o măsură medie. La acest stil, regăsim și o ușă din lemn masiv sau alte elemente de decor care, cel puțin imită, lemnul.

Stilul clasic poate fi îmbinat cu elemente moderne. Poți include o cabină de duș modernă într-o baie clasică. O cabină de duș sofisticată se aliniază perfect cu decorul clasic. Alege o culoare mată pentru cabina de duș. Astfel vei avea o cabină de duș elegantă și funcțională.

Avantajul unei băi clasice, fie ea cât de mică, constă în faptul că nu se va demoda niciodată. Pentru cei care preferă să meargă la sigur, amenajarea unei băi clasice nu vine cu riscuri. Este simplu de amenajat, mai ales că este un stil atemporal.

3.Baia mică vintage sau retro

Baie Retro Sau Vintage
Sursa: Pexels.com

O baie vintage sau retro necesită o anumită atenție la detalii. În caz contrar, riști să încarci spațiul și să creezi impresie de sufocare. Băile micuțe și retro sunt preferate, în special, de doamne sau domnișoare pentru că acest stil este mai feminin. Cu toate acestea, anumite elemente de decor pot face designul să se potrivească și bărbaților.

În cazul stilului retro sau vintage, îți recomandăm să nu combini mai mult de 3 nuanțe pentru gresie și faianță. Ba chiar, este indicat să rămâi la 2 nuanțe. Designul retro atrage după sine dorința de a ne juca cu mai multe culori și mai multe elemente de decor pentru că se dorește redarea unei atmosfere specifice anilor 70. Baia vintage te poartă în timp și de aceea, deseori, regăsim în decor faianță care imită cărămida sau în care predomină culori precum bronzul și auriul. 

Chiar dacă detaliile sunt importante pentru stilul vintage sau retro, cabină de duș trebuie să fie confortabilă și suficient de spațioasă, fără ca stilul să afecteze funcționalitatea.  ABC Ludens recomandă montarea cabinei de duș într-un colț. În ceea ce privește modelul cabinelor de duș acesta poate varia. 

Optează pentru cabinele de duș cu robineți inteligenți prin care îți poți ajusta temperatura apei. Totodată, ai posibilitatea de a adăuga alte opțiuni precum un cap de duș cu difuzor Bluetooth, pe care îl poți conecta la telefon sau tabletă. Astfel, experiența unei băi retro se va completa cu melodiile tale preferate.

4.Baia mică și rustică aliniată cu atmosfera unei pensiuni montane

Baie Rustica
Sursa: Pixabay.com

Poate vrei să-ți decorezi baia din casa de vacanță din afara Bucureștiului sau vrei să recreezi atmosfera montană în casa ta din mijlocul orașului. Stilul rustic se pliază perfect cu aceste dorințe. Pentru o baie rustică se poate găsi un mix prin care poți îmbina elementele de bază cum ar fi o faianță și o gresie care să imite lemnul sau poți include obiecte de decor tradiționale.

Mozaicul poate fi o alegere bună pentru o baie mica și rustică, în timp ce plăcile de faianță mari cu modele expresive nu sunt recomandate.

În cazul acestui tip de baie, recomandăm construcția unei cabine de duș cu pereți din mozaic și geam securizat. Poți opta pentru mozaic în culoarea nisipului. Modelul, dar și elementele adăugate cabinei de duș, pot fi cât mai simple. Totuși, bateria potrivită unui stil rustic poate reda mai bine autenticitatea decorului.

Din recomandări, nu lipsesc nici sursele de lumină, ele jucând un rol deosebit în setarea atmosferei rustice. Gradul de luminozitate mai diminuat este specific băii rustice.Baia rustică nu este greu de amenajat. Astfel, consultanții ABC Ludens îți vin în ajutor pentru a face această experiență mai plăcută și ușoară.

5.Baia mică minimalistă

Baie Minimalista
Sursa: Unsplash.com

Stilul minimalist favorizează crearea decorului corespunzător pentru un loc mic. O lumină bună într-o baie mică sporește senzația de spațialitate. Albul și culorile deschise acompaniate de un iluminat puternic amplifică această percepție.

În cazul unei băi minimaliste, sunt recomandate cabinele de duș întrucât o cadă ar ocupa un spațiu prea mare. Și pentru că tot am vorbit de spațiu, trebuie să știi care este suprafața băii tale. Dacă te îngrijorai că nu poți să te relaxezi la fel ca într-o cadă, ei bine, cabinele de duș moderne din gama noastră beneficiază de hidromasaj, muzică și alte facilități integrate în sistemele cabinelor de duș. 

Curățarea și întreținerea cabinei de duș este extrem de facilă. Realizate din sticlă securizată (clară, ultra-clară, sablată, fumurie), pereții cabinei de duș sunt executați prin metoda cutter-plotter. În plus, sticla are o grosime de 8 sau 10 mm, fiind însoțită de certificare CE.

Concluzii

Amenajarea unei băi mici ar putea părea o sarcină mult prea dificilă. Specialiștii ABC Ludens îți propun soluții care pot face ca această încăpere să fie nu doar funcțională, ci și estetică. Amenajarea unei băi mici depinde de optarea inteligentă a obiectelor sanitare, a paletei de culori, dar și a modelului de cabină de duș, astfel încât să obții rezultatul dorit.