Când ne gândim la case de lux, ne gândim automat la un spațiu generos în care o scară interioară impunătoare atrage toată atenția. La urma urmei, toate castelele și palatele au scări interioare monumentale care impresionează prin design și pe care își fac apariția personaje faimoase.
Ce sunt scările?
Scara sau scările se referă la acea construcție concepută pentru a parcurge o distanță verticală mare, prin împărțirea acesteia în distanțe verticale mai mici numite trepte. Scările pot fi drepte, rotunde sau pot fi formate din două sau mai multe piese drepte conectate în unghiuri.
Care este semnificația scărilor?
Te-ai gândit vreodată că scările interioare pot avea alte semnificații pe lângă cea principală legată de accesibilitatea către un nivel superior?
Concomitent, scările reprezintă dualitate sau contradicție. În timp ce pentru unii oameni ele reprezintă o trecere, pentru alții pot reprezenta o barieră. Astfel, artiștii au încorporat scările în cultura noastră estetică.
Scările au fost elemente omniprezente în societatea umană, fiind create mai întâi de natura însăși (formațiunile naturale apărute în mod natural).
Designul actual de scări este inspirat din formațiunile lumii naturale, dar și din capacitatea inerentă a ființelor umane de a urca. Ca atare, acestea sunt una dintre cele mai vechi elemente arhitecturale realizate de oameni.
Modul de creare al acestor structuri vorbește despre un element moștenit din vremuri primordiale. Acesta se referă la o tehnică veche folosită pentru a face observatorul să se simtă mic, evocând concomitent:
- sentimente cum că cineva este pe cale să se angajeze într-un fel de efort/ de călătorie
- conexiunea cu ceva mai înalt.
Cuvintele din câmpul lexical al „scărilor” și semnificația simbolică a acestora (ascensiune, coborâre, urcare, pas, niveluri), sunt asociate cu călătoria, progresul și creșterea nu doar din punct de vedere fizic, cât și emoțional sau spiritual.
Din punct de vedere cultural, artistic, simbolic și istoric, statutul scărilor (ca structuri și artefacte semnificative) nu este supraevaluat – scările au căpătat o semnificație simbolică mai ales datorită încadrării scărilor în artă.
Toate acestea ilustrează scările ca un simbol pozitiv datorită asocierilor sale cu filosofia. Totodată, scările sunt generatoare de provocare și blocaj, confuzie și lipsă de scop.
Unde sunt localizate, de obicei, scările?
Livingul, numită și cameră de zi sau salon, este o cameră dintr-o casă/ apartament rezidențial pentru relaxare și socializare. Totodată, este prima încăpere în care se intră, iar majoritatea scărilor interioare sunt poziționate acolo.
Scara interioară este elementul care poate pune în valoare un living și îi poate conferi un plus de eleganță sau îl poate distruge dacă nu este bine aleasă și poziționată.
Ce curiozități există despre scări?
- Scările secolului. Secolul al XIX-lea este considerat de mulți ca era de aur a construcției scărilor. În secolul al XX-lea arhitecții au acordat o importanță ascensoarelor. Acum, odată cu apariția „designului activ”, arhitecții fac din nou scări mai proeminente.
- Scările au fost instalate în Casa Albă în anul 1948. Până atunci, cei care locuiau în Casa Albă umblau prin clădire utilizând frânghii și scări de tip zugrav, precum și alte mecanisme creative.
- În castele, scările de tip spirală urmează sensul acelor de ceasornic. Motivul pentru care scările castelelor urcă astfel se referă la faptul că au fost create pentru a ajuta la apărarea clădirii. Acest tip de scări a permis realizarea mai multor mișcări atunci când apărătorii se aflau pe ele, mai ales că trebuiau să își mânuiască săbiile cu mâna dreaptă.
- Există multe recorduri internaționale pentru acest element arhitectural. Cea mai lungă scară listată în Cartea Recordurilor Guinness ca scara de serviciu pentru funicularul Niesenbahn de lângă Spiez, Elveția, cu 11.674 de trepte și o înălțime de 1.669 m. Scările sunt, de obicei, numai pentru angajați, dar există un maraton public numită „Niesenlauf” (organizat o dată pe an).
- Scara curbată din Primăria Londrei a fost creată pentru a opri ecourile. Primăria este cunoscută ca fiind o clădire economică, unde forma sălii îmbunătățește eficiența energetică datorită suprafeței reduse. Scara elicoidală acoperă 500 de metri și a fost creată pentru a reduce poluarea fonică și ecourile din interiorul clădirii.
Cum alegi modelul de scări interioare potrivit?
Scările interioare trebuie musai să se încadreze atât în spațiul încăperii, dar în același timp să se potrivească și cu stilul camerei. O scară interioară realizată într-un stil diferit poate strica logica întregului ansamblu.
Ele sunt în același timp elementul de legătură între parter și etajul sau etajele superioare.
Sunt multe aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când alegem designul scărilor interioare.
De exemplu, pentru spațiile mai înguste este recomandat să se aleagă culori deschise, iar pentru spațiile puternic luminate se pot folosi culori mai închise sau două culori în contrast.
Culoarea scării trebuie să se îmbine cu pardoseala și cu mobilierul casei în mod logic și elegant.
Pentru ca rezultatul final să fie așa cum îți dorești, este necesar să ții cont de câteva aspecte, cum ar fi:
- dimensiunea și forma camerei;
- stilul de design interior;
- personalizarea încăperii.
Scări din sticlă securizată
Scările cu balustrade de sticlă au devenit din ce în ce mai populare nu doar pentru sediile de firme și clădirile de birouri, dar și în apartamente sau case.
Balustrada de sticlă are un impact vizual uimitor, mai ales pentru că facilitează fluxul de lumină. Aceasta adaugă lux unei case și, atunci când este proiectată și instalată corect, este funcțională și oferă siguranță considerabilă.
Dacă îți plac scările interioare din sticlă, trebuie să știi că din punct de vedere estetic, ele se asociază cel mai bine unui stil modern sau minimalist și, în anumite cazuri, cu unul eclectic. Poți experimenta diferite texturi, cum ar fi balustradele transparente, opace, mate, texturate sau netede. De asemenea, poți utiliza diferite culori.
Atunci când îți propui să creezi senzația de libertate și spațiu deschis, alege acele balustrade realizate din sticlă transparentă, fără ramă. Acestea sunt un element sigur decorativ, care poate fi instalat atât în interior, cât și în exterior.
În crearea unei balustrade de sticlă se ține cont de modul de fixare, determinându-se concomitent grosimea și tipul sticlei.
Un alt avantaj important al balustradelor de sticlă se referă la ușurința de curățare. Scările cu balustrade din sticlă sunt relativ ușor de curățat și nu adăpostesc insecte în același mod în care o fac scările din lemn. Pentru o curățare rapidă, poți folosi un mop, o cârpă și puțină apă caldă.
În plus, acest tip de scară se remarcă prin faptul că nu se va deteriora dacă intră în contact cu umezeala și nu va putrezi sau nu va fi predispusă la probleme determinate de termite.
Dezavantajele scărilor cu balustradă de sticlă
Există 2 dezavantaje principale ale scărilor care au sticlă în componența lor:
- Dezavantaj legat de rezistență – deși aceste scări sunt realizate din sticlă armată, ele s-ar putea sparge sau deteriora atunci când se aruncă un obiect greu în ea sau când se transportă mobilier. În urma spargerii, înlocuirea unei porțiuni ar putea fi extrem de costisitoare. Cu toate acestea, este puțin probabil să se întâmple acest lucru la utilizarea zilnică a scării.
- Dezavantaj legat de faptul că sticla este un material alunecos – Scările de sticlă nu sunt întotdeauna ideale pentru familiile cu copii sau persoane în vârstă, deoarece uneori pot fi alunecoase, după curățare sau dacă verși accidental lichid pe ele. Dacă în familie ai copii mici care aleargă sau rude în vârstă, o scară din lemn poate fi o alegere mai bună pentru nevoile gospodăriei tale.
Scări din metal
Scările metalice subliniază originalitatea designului interior sau exterior și pot adăuga:
- un aspect sofisticat elegant;
- un aspect elegant contemporan;
- chiar și un anumit sentiment de măreție.
În plus, sunt rezistente și plăcute din punct de vedere vizual. Aceste scări sunt ideale pentru casele cu un design industrial, iar scările artizanale delicate pot fi folosite și în interioarele create în stil Shabby Chic.
Scările metalice vin în modele variate și combinații de materiale – merg perfect cu sticla, lemnul și chiar piatra. Ele pot avea orice formă – drepte, curbate, evazate, circulare, în spirală, plutitoare, etc. În ceea ce privește materialul, pot fi fabricate din oțel brut, fier forjat, aluminiu, oțel inoxidabil, oțel galvanizat, alamă, bronz. Scările metalice pot fi vopsite sau acoperite cu pulbere, cu benzi de rulare din lemn sau balustrade de sticlă.
Avantajele scărilor metalice
Această categorie de scări oferă multe avantaje:
- Rezistență și durabilitate – metalul este unul dintre cele mai puternice materiale. Aliajele sunt rezistente la toate tipurile de factori externi (șocuri mecanice, expunerea la substanțe corozive și fluctuații de temperatură).Scările metalice nu își vor pierde forma, nu se vor crăpa, nu se deformează și nu putrezesc.
- Versatilitate – scările metalice pot lua orice formă în mâinile unui maestru priceput. Posibilitățile de proiectare sunt nelimitate, acest tip de scară îmbinându-se cu design-uri exterioare și interioare simple, elegante, tradiționale sau moderne.
- Instalare și întreținere – scările metalice sunt ușor de instalat, ceea ce menține costul pentru construcție mai mic în comparație cu alte tipuri de scări. Nu este nevoie să sigilezi sau să vopsești în fiecare an o scară metalică pentru a-și păstra aspectul bun. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi cu ușurință praful și să verifici dacă nu există deteriorări ale stratului de vopsea.
- Siguranță și securitate – comparativ cu alte tipuri de trepte, scările metalice sunt mai sigure, deoarece sunt mai puțin alunecoase. Desigur, balustradele scărilor sunt o necesitate pentru sprijin și prevenirea căderilor.
- Economisirea spațiului
Dezavantajele scărilor metalice
Printre dezavantaje, enumerăm:
- Coroziunea – poate să apară atunci când scara nu este întreținută corespunzător.
- Zgomotul – este, probabil, cel mai mare dezavantaj al scărilor metalice. Când mergi sau alergi pe trepte, zgomotul poate fi puternic și neplăcut.
- Puncte de sudură – dacă nu sunt realizate profesional, sudurile pot părea aspre și chiar distruge aspectul scărilor metalice. Este recomandat să apelezi la meseriași pentru a vă instala scara și, dacă achiziționezi modele pre-fabricate, să acorzi atenție calității sudurilor.
Oțelul cu finisaj mat fin captează lumina față de inox, spre exemplu, care nu are acest efect. Scara interioară metalică, cu structură ușoară reprezintă o variantă potrivită în special în locurile în care pereții, plafonul sau pardoseala nu ar putea susține greutatea unei scări masive din beton. Spațiul necesar amplasării lor este mai redus, iar costurile scad și ele semnificativ.
Scări cu balustrade fantezie
Cele mai interesante scări sunt cele care conțin elemente de artă și moft. Fie că este vorba de o scară spiralată, o scară iluminată sau doar o abordare jucăușă a unei caracteristici arhitecturale tradiționale, acestea adaugă un plus de stil design-ului general al casei.
Scările fantezie devin un element wow și neașteptat în încăpere. De regulă, sunt spiralate, dar pot fi și clasice sau cu un design inovator. Se potrivesc mai mult celor îndrăzneți și creativi.
Avantajele și dezavantajele scărilor fantezie sunt aferente, în mod special, materialului din care sunt realizate. De asemenea, forma și dimensiunile pot conduce la apariția unor beneficii sau inconveniente pentru utilizator. Totuși, scările din această categorie sunt confecționate, adesea, ținând cont de necesitățile acestuia.
Scări din lemn
Scările din lemn creează un aspect rustic specific. Lemnul a fost utilizat pentru construirea de case timp de mai multe secole și poate fi folosit pentru a crea piese cu adevărat unice pentru casa ta.
Numeroși designeri și arhitecți au început să folosească riflajul de lemn în amenajările lor și, în ultima perioadă, îl găsești din ce în ce mai des în imaginile cu modele de scări interioare. Lemnul se pretează atât stilului rustic, cât și celui modern. Totodată, este destul de versatil și imprimă o notă de căldură spațiului.
În plus, dacă ești adeptul stilului practic, lemnul permite crearea unor spații de depozitare care să îmbine esteticul și funcționalul.
Avantajele și dezavantajele scărilor din lemn
Scările din lemn aduc o serie de beneficii, precum:
- Este un material durabil – fiind un material puternic și rezistent, ceea ce îl face perfect pentru structuri grele. Unul dintre beneficiile cheie ale utilizării lemnului se referă la faptul că va dura mulți ani. Deși pare o investiție inițială mare, cel mai probabil nu va trebui să-l înlocuiți în timpul vieții. De asemenea, poate rezista la vopsire, lăcuire și ceară pentru a-i oferi o protecție suplimentară și pentru a preveni uzura.
- Necesită curățare minimă – Spre deosebire de scările mochetate, lemnul poate fi curățat și întreținut cu ușurință. Scările sunt adesea victime ale scurgerilor și ale urmelor de noroi, mai ales în casele cu copii. Din fericire, poți șterge și peria facil aceste urme.
- Focalizează atenția – scările din lemn pot fi proiectate în stiluri vintage, moderne, minimaliste sau detaliate. Din acest motiv, designul lor vor atrage, cu siguranță, atenția oaspeților tăi. Scările din lemn sunt mărețe, dar nu prea izbitoare, fiind combinația perfectă pentru aspectul general al casei.
Neajunsurile scărilor din lemn se referă la:
- Putregai – în timp, dacă nu sunt conservate corespunzător, scările din lemn vor putrezi. Cu toate acestea, meseriașii aplică vopsea/ lac pentru o protecție complementară. Acoperirea impermeabilă este, de asemenea, utilizată pentru o durabilitate sporită.
- Dăunătorii: lemnul este susceptibil la dăunători (viermi, gândaci, carii, etc). Pe măsură ce dăunătorii cresc în număr, singurul semn pe care îl vei obține de la manifestarea lor sunt găurile din material.
- Întreținere: acest dezavantaj este valabil pentru toate tipurile de materiale. Scările din lemn necesită o bună întreținere în timp. Dacă scara sau elementele ei au avut vreodată un strat de protecție, atunci trebuie să îl aplicați din nou după câțiva ani.
Concluzii
Scările interioare alese potrivit pot înnobila o locuință. De aceea, trebuie să iei în calcul toate criteriile, încă din stadiul de proiectare și decorare al spațiului. Nu alege o scară doar pentru că arată bine într-o poză sau pe o schemă de design, ci gândește-te la utilitate și la armonie estetică.
They will be the individuals who will be instructing you how
So be sure you research a
Most folks will have difficulty with this, however affordable-papers.net when your paper is great enough to be printed, you are most likely a specialist on your topic.
composing company well and check out their references.
you can compose much better.